Haaruitval over de hele hoofdhuid

telogen-effluvium

Deze vorm van haaruitval heet Alopecia Diffusa (Telogeen effluvium) en speelt zich af over de gehele hoofdhuid en is vaak van tijdelijke aard en treedt meestal in één keer op. Er ontstaan geen kale plekken, en meestal is de oorzaak overmatige stress of tijdelijke ziekte, bevalling of een operatie. De haren groeien na gemiddeld zes maanden weer terug. Indien deze vorm van haarverlies echter langer aanhoudt spreekt men van chronisch Telogeen haarverlies.

Telogeen Effluvium 1

 Telogeen Haarverlies

Telogeen haarverlies kan ook langzaam optreden en langer aanhouden. In veel gevallen is er dan sprake van bloedarmoede of ziekte van de schildklier. Het is dus zeker belangrijk bij het bezoek van een dermatoloog een slecht werkende schildklier of ijzer te kort uit te sluiten. Bij deze vorm zal het herstel wat langer duren, en kan het zelfs jaren op- en neer gaan, alvorens herstel optreedt. Alopecia Diffusa wordt over het algemeen meestal alléén bij vrouwen gezien.

Hoe wordt het ontdekt?

Meestal merkt men bij het kammen dat er heel veel haren uitvallen. De omgeving zal dit niet zo snel opmerken, echter de patiënt zelf wordt hier iedere dag mee geconfronteerd en ziet vaak een vermindering van 20% tot 50% van de haren.

Wat kun je er aan doen?

pruik

Deze vorm van haarverlies herstelt zich vanzelf. Behoed je voor allerlei middeltjes die haargroei zouden bevorderen en hoofdhuid/scoop onderzoeken die dit zouden bevestigen. Het is weggegooid geld. Indien de haren te dun worden is een haaraanvullling en een goed knipte coupe door de kapper de enige oplossing die wellicht wat rust kan geven.

Comments

comments